آب کشی در سنگان
در حالی که مردم منطقۀ خواف از کمبود شدید منابع آبی رنج میبرند بزرگترین واحد گندلهسازی فولاد شرق کشور به بهرهبرداری رسید؛ آبکشی در سنگان
خسروی- روز گذشته، با حضور وزیر صنعت، معدن و تجارت، اولین و بزرگترین واحد گندلهسازی شرق کشور در شرکت صنایع معدنی فولاد سنگان با سرمایهگذاری و دانش شرکت فولاد مبارکه در حالی افتتاح شد که همچنان مشکل بیآبی منطقۀ خواف و سنگان بزرگترین چالش پیش روی صنعت و از همه مهمتر مردم این منطقه محسوب میشود. موضوع تأمین آب این واحد آنقدر اهمیت داشت که حتی، در جریان افتتاح این طرح بزرگ ملی، نمایندۀ مردم خواف در مجلس شورای اسلامی لب به اعتراض گشود و پرسید که آب این مجتمع از کجا و چگونه میخواهد تأمین شود.
البته وزیر صنعت هم موضوع آب منطقۀ سنگان را نادیده نگرفت. هرچند محمدرضا نعمتزاده، در مراسم بهرهبرداری نخستین کارخانۀ گندلهسازی، به راهحل مناسب تأمین آب این مجتمع اشارۀ مستقیمی نکرد، اما عنوان کرد که، با توجه به محدودیت شدید آب در منطقۀ سنگان و با توجه به اینکه در بخشهای ذوب و ریختهگری نیاز به آب زیاد است، تصمیم بر این است که واحدهای ذوب و ریختهگری این منطقه به مکان دیگری که آب موردنیاز را داشته باشد، منتقل شود.
محمدرضا نعمتزاده افزود: «به همین منظور، یک واحد ذوب در نیشابور افتتاح میشود و واحدهای ریختهگری و ذوب دیگری برای این منظور به بهرهبرداری خواهد رسید. هرچند تلاش میشود آب موردنیاز واحدهای گندلهسازی و کنسانترۀ سنگان را تأمین کنیم، اما صاحبان واحدها در این مناطق باید با حداقل آب موجود بتوانند تولید خود را ادامه
دهند.».
از وارد کننده به صادرکننده تبدیل شدیم
وزیر صنعت، معدن و تجارت گفت: «ایران در دولت یازدهم از واردکنندۀ فولاد به صادرکنندۀ فولاد تبدیل شده است به طوری که سال گذشته ۵ میلیون تن و امسال نیز ۸ میلیون تن فولاد از ایران به خارج از کشور صادر میشود.». وی افزود: «در تلاش هستیم زنجیرۀ تولید فولاد را در ایران از استخراج تا آخرین مرحلۀ تولید کامل کنیم و صادرات فولاد به صورت گسترده آغاز شود تا برای کشور به ارزش افزوده تبدیل شود. ظرفیتهای معدنی و صنعتی در کشور باید به گونهای هماهنگ شود که بهتدریج صادرات سنگ آهن خام و سنگ آهن دانهبندی متوقف ، و به جای آن، فولاد صادر شود.».
وزیر صنعت، معدن و تجارت در ادامه همچنین پیرامون توسعۀ اکتشافات معدنی گفت: «هماینک در یکی از بزرگترین مناطق دارای ذخایر سنگ آهن کشور واقع در سنگان خواف ۱۲هزار کیلومتر مربع اکتشاف تکمیلی در زمینۀ سنگ آهن انجام شده است که نتایجش نشان میدهد باید تولید کنسانتره را در منطقۀ سنگان به ۵/۲۲میلیون تن و تولید گندله را به ۵/۱۷میلیون تن برسانیم.».
وزیر صنعت، معدن و تجارت گفت: «برای تولید این میزان کنسانتره و گندله، حداقل باید ۴۰میلیون تن سنگ آهن از معادن سنگان استخراج کرد تا خوراک واحدهای گندلهسازی و کنسانتره تأمین شود.».
در حاشیۀ این مراسم، نعمتزاده در جمع خبرنگاران عنوان کرد: «نزدیک به سه سال و نیم پیش که به این منطقه آمدم، جز یک واحد کنستانترۀ ۶/۲ میلیون تن که تازه راهاندازی شده بود، چیزی ندیدم اما امروز، علاوهبر دو واحد کنستانتره که مشغول کار هستند، سومی هم با ۸۰۰ هزار تن راهاندازی شد.».
بزرگترین واحد گندلۀ شرق کشور
وزیر صنعت، معدن و تجارت در همین راستا ضمن اشاره به اینکه واحد ۵ میلیونتنی بزرگترین واحد گندلۀ شرق کشور است افزود: «امروز یک پارک ۱۲۰هکتاری در منطقۀ سنگان افتتاح شد که عملیات اجرایی آن بهزودی شروع خواهد شد.».
وی ادامه داد: «خواهش ما از سازمان آب این است که ما را با تصفیۀ فاضلاب شهرهای اطراف و منابع دیگر مثل سدها یاری کند چراکه در این منطقه حدود ۸ هزار میلیارد تومان سرمایهگذاری بدون بودجۀ دولتی در قالب شش گروه سرمایهگذار صورت گرفته است.».
ارزش افزودۀ معدن سنگان برای مردم
همچنین استاندار خراسان رضوی در جمع خبرنگاران ابراز کرد: «در این پروژه، علاوهبر اینکه از ظرفیت معدنی خودمان برای تولید و ارزش افزودۀ بیشتر برای مردم استفاده میکنیم، به صورت مستقیم و غیرمستقیم اشتغال هم ایجاد کردهایم.». علیرضا رشیدیان با بیان اینکه در سال گذشته و سهماهۀ ابتدایی سال جاری استان خراسان رضوی افزایش صادرات داشته است تصریح کرد: «در حوزۀ دانشبنیان کارهای بزرگی انجام شده است که در این راستا ۱۵۰شرکت دانشبنیان تأسیس و از قِبَل تولید این شرکتها سال گذشته ۱۰میلیون دلار صادرات محصولات دانشبنیان به ثبت رسیده
است.».
رشیدیان در مراسم بهرهبرداری از این واحد تولیدی گفت: «برای کاهش مصرف آب در حوزۀ کشاورزی، با همتی که توسط کشاورزان و سازمان آب انجام شد، علیرغم برنامهریزی برای کاهش۷۵۰میلیون مترمکعب در دو سال، محصولات کشاورزی ما در سال گذشته رشد چشمگیری داشته است.».
دلخوری نمایندۀ مردم خواف از لغو سخنرانیاش
در ادامۀ این جلسه و در حالی که وزیر قصد خروج از مجموعه را داشت، نمایندۀ مردم خواف در مجلس شورای اسلامی پشت تریبون آمد و، با ابراز دلخوری از لغو سخنرانیاش در این مراسم، خطاب به وزیر گفت: «این مراسمها باشکوهتر میشود وقتی در دولت تدبیر و امید، که برخاسته از ملت است، حرف مردم هم شنیده شود.».
محمود نگهبان سلامی یکی از دغدغههای بزرگ مردم منطقۀ سنگان را در حوزۀ زیرساختها دانست و افزود: «موضوع آب امروز در منطقۀ خواف و سنگان به یک معضل اساسی تبدیل شده است و مسئولان باید فکری جدی برای این مسئله داشته باشند.».
وی افزود: «دولت پروژهای بزرگ برای انتقال آب از دریای عمان به منطقۀ شرق کشور دارد و، با توجه به حجم بالای آبی که در بخش فولاد در این منطقه مصرف میشود، به طور قطعی، صنایع فولادی هم در این زمینه باید پیشگام باشند.».
نگهبان سلامی، در ادامه، توسعۀ زیرساختهای فرهنگی و اجتماعی منطقۀ خواف را قابلتوجه خواند و متذکر شد: «موضوعی که باید به آن توجه داشته باشیم این است که مشکلات زیستمحیطی و تبعات آن در آینده به دلیل باطلههای ناشی از کارخانهها دامنگیر منطقه خواهد شد. هرچند ما دست این عزیزان را به دلیل ایجاد سرمایهگذاری و اشتغال میبوسیم، اما باید شرایط موجود را هم در نظر گرفت.».